„Koszyczek dobra”

„Koszyczek dobra” to pomysł członków Fundacji „RÓŻA MIŁOŚCI ŚWIĘTEJ RITY”, w który czynnie zaangażowały się oazowe grupy dzieci i młodzieży z obrzyckiej parafii. Nad realizacją projektu czuwali animatorzy oazy: Julia Lewandowska, Paulina Trzybińska oraz Stanisław Nowak.

Dzieci wykonały własnoręcznie jajka, baranki, kartki, a następnie w sobotę poprzedzającą Wielki Tydzień  zapełniły koszyczki i zapakowały.

Koszyczki w popołudniowy poniedziałek Wielkiego Tygodnia za pośrednictwem dzieci i animatorów Oazy oraz parafian ofiarujących swój czas i samochody, trafiły do kilkunastu osób z naszej wspólnoty parafialnej.

Dzieci i młodzież bardzo odpowiedzialnie podeszli do odwiedzin w domach wybranych parafian. Obdarowywani nie kryli radości z wizyty młodych i pozytywnie reagowali na życzenia i podarunki.

Do przedsięwzięcia włączył się parafialny Caritas, który przekazał wraz z koszyczkami paczki żywnościowe  dla najbardziej potrzebujących parafian.

Uczymy dawać siebie innym poprzez pracę, dobre słowo czy uśmiech. Nie zapominajmy, że obok nas mieszka może ktoś, kogo nikt nie odwiedzi, komu nikt nie powie dobrego słowa, ktoś, kto w samotności musi wypić herbatę czy zjeść obiad. Roznośmy nowinę o Zmartwychwstałym Jezusie na cały świat. Niech dobro płynące z naszych serc stanie się zaraźliwe i rozprzestrzenia się na cały świat. Nie lękajmy się… ta choroba nie zabija, lecz uzdrawia.

Składam podziękowania dzieciom i młodzieży oraz animatorom Oazy Dzieci Bożych (Julii, Paulinie, Stanisławowi) za otwartość i kreatywność. Dziękuję wszystkim ofiarodawcom za środki pieniężne, rzeczowe i całe morze ciepłych, życzliwych słów. Bóg zapłać.